vijver - Paradijs Museum

Ga naar de inhoud

vijver

Een paradijs aan de buitenrand van Gulpen


Verscholen aan de buitenrand van Gulpen ligt de oprijlaan naar het huis. Het paradijselijk groen rondom haar levenswerk.
Om één element in de tuin kun je absoluut niet heen, de enorme vijver. Al is het de vraag of je een watertje van dertig bij twintig meter wel een vijver kunt noemen. Toen wij de lap grond in Gulpen vijftig jaar geleden kochten, was het gewoon nog een drassig moeras. Op dit punt sijpelde het water van het plateau van Margraten, in de tuin van de familie van der Weijden en vond zo haar weg naar het riviertje de Gulp. Vandaar dus dat hun grond een moerassig gebied was.


Om er een tuin van te maken, werd het laagste punt van het perceel, waar ook nog allerlei bronnen zitten, uitgediept. Zo werd de vijver gevormd. Langs de vijver ligt een bijzondere begroeing met onder andere gunnera, rheum en grassen . In de vijver zelf heerst een ecologisch evenwicht. De graskarpers houden de vijver schoon. Wilde eenden, waterhoentjes en ijsvogels zijn ook vaste bewoners. Het water trekt nog vele andere dieren aan.  

Op de foto boven ziet u hoe het water via de waterval in de vijver loopt.

In de vijver ligt een roeibootje, dat Marians vier kinderen, na het behalen van hun zwemdiploma regelmatig gebruikten. Nu spelen de kleinkinderen ermee. Het water is nergens zo diep dat je er niet meer kunt staan. Dat is maar goed ook, want haar kinderen zijn er regelmatig in gevallen.

Terug naar de inhoud