Quaedvlieg & Valkenburg - Charles Quaedvlieg

Ga naar de inhoud
Biografie
Charles Quaedvlieg kwam op 31 maart 1823 te Valkenburg ter wereld in een welgestelde familie. Zijn vader was burgemeester van Valkenburg. De familie Quaedvlieg bewoonde het landgoed ‘Palanka’, gelegen aan het huidige Walramplein. Charles bezocht de middelbare school te Sittard. In Düsseldorf volgde hij lessen bij een aantal vooraanstaande kunstschilders. Hij studeerde er echter niet aan de kunstacademie. In de jaren 1839/40 en 1843/44 was hij ingeschreven bij de kunstacademie van Antwerpen, die toen onder leiding stond van de bekende schilder Gustaaf Wappers. Over zijn opleiding is verder weinig bekend.
 
In 1848 trad Charles Quaedvlieg in het huwelijk. Er werden drie kinderen geboren. Zijn vrouw overleed al in 1852. Charles vertrok in 1853 naar Rome. In het jaar van aankomst won hij in een grote wedstrijd voor architecten en beeldende kunstenaars de eerste prijs in de categorie ‘historieschilderkunst’.
Het doek droeg de titel ‘Saul en de heks van Endor’. In Rome maakte Quaedvlieg kennis met prinses Marianne der Nederlanden. Zij kocht diverse doeken van hem en gaf hem opdracht om het interieur van haar palazzo, de Villa Celimontana, te schilderen.
 
Quaedvlieg was een van de vele niet-Italiaanse kunstenaars die Rome voor kortere of langere tijd bewoonden. In zijn geval werd de Eeuwige Stad zijn nieuwe thuis. Quaedvliegs oeuvre omvatte portretten (o.a. van prinses Marianne en paus Pius IX), historiestukken, vedutes (dat zijn stadsgezichten),  vrij veel aanzichten van de Romeinse campagne (platteland) en enig religieus werk. In 1871 bezocht koningin Sophie, de vrouw van koning Willem III, Quaedvlieg in zijn Romeinse atelier.  Op 3 maart 1874 overleed Quaedvlieg en werd op de grote begraafplaats van het Campo Verano ter aarde besteld. Zijn graf bestaat niet meer.

Het overlijdensbericht van Charles Quaedvlieg
Terug naar de inhoud